2 Mart 2010 Salı

YORULAN GÖZLER İÇİN YOGA EGZERSİZ

GÖZLEWR İÇİN YOGA
 
Derin nefes

Yoganın temel tekniği olan doğru nefes alıp vermek için, önce derin bir nefes almak gerekiyor. Midenin, ciğerlerin, göğüs kafesinin havayla dolduğunu hissedince de havanın ciğerlerin üst bölümünden, ortasından ve mideden dışarı yavaş yavaş verilmesi öneriliyor. Gözler kapalı olarak yapılan bu egzersizi beş kez tekrarlamak yeterli. Aynı egzersizi daha sonra, gözler kapalı olarak çeneyi gögüse değdirip üç kez tekrarlamak da gerekiyor. Ardından beşe kadar sayarak yavaşça nefes aılp, yine aynı şekilde beşe kadar sayarak nefes vermek de klavyede yoganın temel kuralları arasında yer alıyor.

Uzun süre bilgisayar karşısında çalışanların ortak yakınması olan boyun ve omuz ağrıları içinse basit birkaç egzersiz yeterli oluyor. Bu egzersizler ise şöyle anlatılıyor:

- Önce sırt dik olarak oturun. Çıplak ayaklarınızı yere tam basın.Yavaşça çenenizi göğsünüze yaklaştırın. Üç kez derin ve uzun nefes alın.

- Ayaklarınız düz olarak yerde, sırtınız dik oturun. Derin nefes alın.Nefesinizi verirken, sol kulağınızı yavaşça sol omzunuza doğru çevirin.Çenenizi göğsünüze yaklaştırırken, derin nefes alıp yavaşça verin. Sağ kulağınızı sağ omzunuza doğru çevirirken, derin nefes alıp yavaşça verin. Çenenizi göğsünüzden uzaklaştırıken, derin nefes alıp yavaşça verin.

- Sırtınız dik ve her iki ayağınız yere düz basar şekilde oturun. Avuç içleriniz içe bakar halde, kollarınız yanda olmalı. Omuzlarınızı kulaklarınıza doğru çevirerek yavaşça nefes alın, geriye aşağıya doğru çevirmeye devam ederken yavaşça nefesinizi verin.

Bilgisayarın en fazla etkilediği organlardan biri olan gözler, hava kirliliği, polenler, toz ve ekran parlaması yüzünden rahatsız oluyor. Ancak gözleri dinlendirmek de sanıldığı kadar zor değil. Birkaç basit göz jimnastiği, hem gözlerdeki yorgunluğu azaltıyor hem de şişliğini ve kızarmasını önlüyor. Bunun için yapılacak olanlar ise şu şekilde sıralanıyor:

- Uzun ve derin nefes almaya başlayın ve çenenizi yavaşça göğsünüze doğru indirin. Omuzlarınız düşük ve geride, ellerinizi uyluklarınızın üstünde veya yanınızda serbest bırakın.Gözlerinizi kapatın ve yukarı doğru bakın, yani kaşlarınızın arasındaki, sezgi merkezi olarak da bilinen bölgeye. Beş veya daha fazla uzun ve derin nefes almaya başlayın ve omuzlarınızı serbest bırakın.En sola doğru bakarken yavaşça nefes alın, sonra en sağa bakarak yavaşça verin. Başınızı ve omuzlarınızı kımıldatmayın. Hareketi üç kez tekrarlayın ve sonra on saniye süresince gözlerinizi kırpın. Gözlerinizi yavaşça kapatın ve üç derin nefes alarak gevşeyin.

- Her iki ayağınız yere tam basar halde sandalyenize dik oturun. Uzun ve derin nefes almaya başlayın. Nefes hareketi dışında vücudunuzu kımıldatmayın. Hareketsizlik içinde otururken, sadece gözlerinizi hareket ettirmeye başlayın.Üç derin nefes boyunca, gözlerinizle saat yönünde daireler çizin.Sonra, üç derin nefes boyunca, gözlerinizle saat yönünün tersine daireler çizin.Hızlı bir şekilde on saniye süresince gözlerinizi kırpın.Gözlerinizi yavaşça kapatın ve üç derin nefes alarak gevşeyin.
GÖZLER ÇİN EGZERSİZ
Rahatlayın
Avuç içlerinizi ısınıncaya kadar bir süre birbirine ovuşturun. Sonra avuç içlerinizi kapalı tuttuğunuz gözlerinizin üzerine kapatın. Bu şekilde iki dakika kadar bekledikten sonra önce gözleriniz açın ve ellerinizi gözlerinizden çekin.
Parmaklar havaya
Elinizin baş parmaklarını, gözlerinizin 40 cm uzağına tam karşısına ve yukarı doğru gösterecek şekilde tutun. Gözlerinizle baş parmaklarınıza odaklanın. Sonra gözlerinizle uzağa doğru bakın. Bu göz hareketini yedi kere tekrarlayın.
Uzağa bakmak
Gözlerinizle her 20 dakikada bir gezintiye çıkın. Camdan dışarıya doğru gök yüzüne, ağaçlara ve çimenlere bakın.
Gözlerinizi kamaştırın
Kuru gözler için bire bir olan bu harekette, her kırpmada gözümüz sulanıyor. Bu şekilde kurumasını engellemiş oluyoruz.
Esneyin
Esneyebildiğiniz kadar çok ve sık esnemeye çalışın. Bunu mümkün olduğunca içten, yoğun ve sesli şekilde yapın. Çünkü bu şekilde vücuda oksijen giriyor ve bunun sonucunda göz kasları gevşiyor.